Saturday, July 26, 2014

Siapa kata orang Melayu tak mampu beli?


Kereta Mercedes Benz, BMW. Evogue, Vellfire, Alphard harga ratusan ribu..siapa kata Melayu tak mampu beli?

Rumah ratusan ribu bahkan ada yang jutaan ringgit..siapa kata Melayu tak mampu beli?

Melancong ke luar negara, tiket dan penginapan berharga ribuan ringgit..siapa kata Melayu tak mampu beli?

Telefon mudah alih harga ribuan ringgit..siapa kata Melayu tak mampu beli? Budak sekolah Melayu pun mampu beli..

Berbuka puasa di hotel mewah harga ratusan ringgit sekepala..siapa kata Melayu tak mampu beli?

Gelang emas harga ribuan ringgit..siapa kata Melayu tak mampu beli? Makcik dekat kampung pun ramai yang gelang sampai ke siku..

Seluar Levis dan baju harga ratusan ringgit..siapa kata Melayu tak mampu beli?

Sport rim sampai terkeluar dari mudguard..kaler oren, kuning, biru, hijau..harga ribuan ringgit...siapa kata Melayu tak mampu beli?

Baju Melayu Aaron dan Zizan harga ratusan ringgit..siapa kata orang Melayu tak mampu beli?

Kalau nak buat list..mahu sampai ke pagi!!

Tak percaya lihat dengan mata kepala sendiri...lebih lebih lagi menjelang musim perayaan..tengoklah bagaimana orang Melayu membeli..

Petrol naik 20 sen? Tiba tiba orang Melayu tak mampu beli!!! Sampai berkata kerajaan harus diguling dan diganti..

Guling guling separuh mati..!!

Selamat Hari Raya Aidilfitri.....

10 comments:

  1. Salam Raya, tak perasan kot....orang melayu mcm tue lah..tak ada akai, ada otak tak mahu pakai, yang tau orang lain orang melayu nak ikut (alah biasa lah tue siapa lagi kalu tak .....dot....dot...dot), kalu cakap melayu bodoh cepat naik darah, memeng melayu mcm tue, tak heran sikit pun, akai taruh kat jubok....
    Orang lama 1957

    ReplyDelete
  2. PASAL SEMUA DIATAS SEMUA BANGSA BOLIH BELI
    HARGA KERETA RUMaH NAIK MEREKA OK LAGI BELI LAGI
    TAPI BILA HARGA MINYAK NAIK INI MEREKA YG SPECIES NI SAKIT HATI SEBAB DUIT KELUAR BANYAK TIAP HARI , JATUH HARGA DIRI TAK KAN NAK ISI RM20 SKALI ISI
    KERETA PROTON BURUK AKU TIAP KALI ISI MINYAK MESTI MELEMPAH
    BAGI AKU INI BIASA , MINYAK NAIK RM1 KE TIAP KALI ISI TIAP KALI MELEMPAH
    NAMPAK MEMBAZIR TAPI INILAH HARGA DIRI YG NAK MENUNJUK DIRI

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang Melayu kalau pasal eksyen, memang nombor wahid. kata orang negeri, biar papa asal bergaya.

      Delete
  3. Naik ratus2 sampai ribu2 melayu x marah. Kalau naik 10 sen 20 sen, itu boleh jadikan melayu naik angin. Melayu, biasa la. Akupun melayu. Malu dgn perangai melayupun, nk buat camane, ye dak. Selamat hari raya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab itulah kita kena betulkan dulu yang biasa dan biasakan pulak yang betul. tak siapa dapat ubah nasib kita melainkan kita sendiri yang melakukanya.

      Delete
  4. Melayu = Me Layu

    ReplyDelete
  5. kalau dah mampu beli sumer tuh, tolonglah belikan balik kedaulatan agama yang sudah dan sedang dicemari serta maruah gahgsa Melayu yang sudah pun tergadai.....

    ReplyDelete
  6. buat apa nak ptpn dan subsidi bumiputra kalau melayu mampu beli...melayu bodoh bongok

    ReplyDelete
  7. esok jugak saya email pm mintak hapuskan semua biasiswa dan subsidi di malaysia ... gunakan duit tersebut untuk buat free education..syorkan sekali semua orang kena tax 40% gaji untuk tampung kos free educatio dan segala yang bole difreekan

    ReplyDelete