Tuesday, February 15, 2011

Kenapa Orang Merlimau Kejam Begini?


Orang Merlimau ibarat lilin..membakar diri menerangi yang lain. Atas rasa kasih kepada Barisan Nasional dan UMNO, rakyat Merlimau rela menyewakan rumah mereka dengan harga yang agak rendah berbanding dengan Pilihanraya Kecil lain yang terdahulu.

Aku sendiri telah membuat tinjauan di beberapa buah rumah yang sedia disewakan kepada para petugas. Dan tidaklah keterlaluan jika dikatakan harga rumah di Merlimau sepanjang tempoh Pilihanraya ini tidaklah terlalu mahal. Berasas dan munasabah.

Harganya sekitar RM 2000 hingga RM 4500..Harga rumah yang ditawarkan kepada aku siap dengan perabut yang lengkap dan penghawa dingin adalah cuma RM 2500. Sebelum ini di Pilihanraya Kecil yang lain dengan situasi rumah yang serupa harganya mencecah RM 5000.

Tidak jauh dari tempat penamaan calon, harga rumah yang ditawarkan kepada aku adalah sekitar RM 4000 berserta perabut dan 4 bilik. Lazimnya di tempat lain harganya sekitar RM 6000.

Sambil meninjau-ninjau rumah sewa di Merlimau, sempat aku bersembang dengan orang-orang di situ. Aku tanya kenapa harganya tidak semahal tempat lain dan inilah jawapan yang aku terima:

Orang Merlimau bukanlah kejam sangat nak aniaya dan cekik darah orang. Lagipun kerajaan dah banyak bantu kita selama ni jadi apalah salahnya kalau kita membayar balik apa yang kerajaan telah bantu kita dengan harga yang tidak terlalu mahal. Lagipun kita bayar bank pun bukanlah semahal mana. Kita cuma mahukan orang yang datang ke Merlimau tidak serik untuk datang lagi. Negeri Melaka kan negeri pelancongan dan jika kita niaya orang, usaha yang kerajaan Negeri buat pasti terbantut. Inilah cara kita mengucapkan terima kasih kepada kerajaan Negeri.

Terlopong aku dengar jawapan dari orang itu dan penuh sesak dalam kepala aku berkata "Patutlah orang kata Merlimau kubu kuat Barisan Nasional'.

Tidak hairanlah kalau PAS awal-awal lagi sudah celaru mahu bertanding di Merlimau.

Kita tunggu saja hari pembuangan undi pada 6hb Mac ini...Terima kasih warga Merlimau!!

3 comments:

 1. ORANG MERLIMAO BLEHLA CAKAP CAM TU...

  PASTIKAN BENDERA BN BERKIBO DAN KEMENANGAN MILIK BARISAN NASIONAL...

  PAKU2

  ReplyDelete
 2. JAGALAH KESUCIAN SEMUA RUMAH-RUMAH ALLAH DISEPANJANG PRK

  • Kepada semua pihak yang berkuasa tempatan kawasan yang berlangsungnya PRK dan kawasan sekitarnya (seperti JKKK, RELA, J/K Masjid & Surau, Ketua-ketua Kampung, Peghulu, Majlis Daerah, POLIS, Persatuan Belia dan sebagainya.

  • Saya, selaku pemerhati bebas setiap PRK menyeru semua pihak bergembeling tenaga untuk mengawal segala Masjid, Surau atau Madrashah dari dijadikan puast penempatan gelandangan sempanjang berlangsungnya PRK.

  • Dalam beberapa PRK yang lepas, saya mendapati ramai golongan gelandangan bermehrajalela mendiami RUMAH-RUMAH ALLAH sebagai pusat gelandangan mereka. Kesucian RUMAH-RUMAH ALLAH dicemari dengan kelakuan-kelakuan buruk mereka sepanjang mereka bergelandangan di RUMAH-RUMAH ALLAH.
  • Mereka sesuka hati merokok, menjamu selera, berbual kosong dengan kuat, berpakaian kurang sopan (memakai tuala mandi keluar masuk RUMAH-RUMAH ALLAH, mengganggu ahli kariah untuk beribadat, mengotori bilik air dan dewan wuduk (sehingga ada yang menjadikan dewan wuduk tempat mandi), menganggu jema'ah wanita dan sebagainyan.

  • Mereka sesuka hati menjadikan RUMAH-RUMAH ALLAH sebagai HOTEL PERCUMA mereka dengan alasan mereka adalah musafir fi'sabillillah. Mereka ini sebenarnya bukan musafir fi'sabillillah tetapi gelandangan dari parti-parti politik yang berjuang untuk kelangsungan parti politik mereka.

  • Mereka juga tidak segan - silu menghalau J/K RUMAH-RUMAH ALLAH yang mengingatkan mereka supaya menjaga kesucian RUMAH-RUMAH ALLAH.

  • Sekian sahaja harapan saya semoga semua musafir yang menumpang munaikan kewajipan bersolat di RUMAH-RUMAH ALLAH dapat beribatat dengan khyusu’.

  ReplyDelete
 3. HOSTEL 20 orang PRK Merlimau, 2 bthroom, aircond di hall, tv, kettle, iron,Tempat yg strategik, berdktn dgn BandarJasin, Bilik Gerakan, Peti Undi, Masjid dan Pusat Mengundi. RM 5000, boleh nego lg.. berminat hubungi 012-3736548 http://jasinhomestay.blogspot.com/

  ReplyDelete