Tuesday, March 3, 2009

TERLALU BANYAK BERPOLITIK


SUDAH SUDAHLAH DENGAN POLITIK..MUAK, JEMU DAN RASA NAK MUNTAH..HARI HARI BACA SURATKHABAR, TENGOK TV DAN INTERNET SEMUA CERITA PASAL POLITIK..CERITALAH PASAL LAIN PULAK..CERITA PASAL AYAM DAN ITIK KE (KATA SUDIN DALAM FILEM P. RAMLEE), CERITA PASAL IKAN LAGA KE..CERITA APALAH SAJA SELAIN DARI POLITIK YANG TAK NAMPAK BILA NAK SUDAHNYA..KAT PERAK BOLEH TERBERAK KALAU IKUT CERITA POLITIKNYA..TAK SUDAH SUDAH..DAH TAKDE KERJA LAIN AGAKNYA…AKU SAMAN KAU DAN KAU SAMAN AKU..MACAM BAHALOL..MUAK BRO MUAK..

DOK CERITA PASAL POLITIK BUKAN BOLEH KENYANG PERUT..ORANG ORANG POLITIK MEMANG LAH BERIA IA NAK CERITA DAN PERTAHANKAN PASAL POLITIK NI PASAL NI MEMANG PERIUK NASI DIA ORANG..YELAH KEBANYAKKAN ORANG MASUK ARENA POLITIK SEKARANG NI PASAL NAK BUNCITKAN PERUT MASING MASING..TAK KIRA HALAL HARAM..HENTAM JE YANG PENTING MASYUK..

YANG TAK SEDAPNYA ORANG POLITIK NI ATAU LEBIH TEPAT LAGI PEMIMPIN NI DI PILIH OLEH RAKYAT UNTUK KONONNYA MEMPERJUANGKAN NASIB RAKYAT..TAPI SEKARANG DAH MACAM HARAM JADAH..DIA ORANG MINTAK RAKYAT PULAK YANG MEMPERTAHANKAN DIA ORANG..LEPAS ORANG POLITIK NI DAH DAPAT APA YANG DIA NAK DIA AKAN KATA PERGI JAHANAM DENGAN KAU ORANG SEMUA..NANTI NAK PILIHANRAYA AKU DATANG CARI KAU ORANG BALIK..

KESIAN LAH KAT ORANG ORANG BAWAHAN NI..HIDUP NAK BERNAFAS PUN TERCUNGAP CUNGAP..KALAU BUJANG TAK PELAH JUGAK..HARI HARI LANTAK MAGGI PUN DAH KIRA OK..INI DAH ADA ANAK BINI..NAK SUAP ANAK BINI DENGAN APA KALAU PEMIMPIN YANG ADA SIBUK SANGAT DENGAN POLITIK SAMPAI DAH LUPA KEPENTINGAN RAKYAT..POLITIK POLITIK JUGAK TAPI KENALAH INGATKAN KAMI ORANG KAMPUNG NI..ANAK ANAK KAMI PUN ADA PERMINTAAN YANG KAMI PERLU TUNAIKAN..DALAM SEPULUH PERMINTAAN ANAK ANAK KALAU DAPAT TUNAIKAN DUA PUN DAH KIRA OK..KALAU SEPULUH PERMINTAAN ANAK DUA BELAS KAMI TAK TUNAIKAN ANAK MANA YANG TAK BENCI..

ORANG ORANG POLITIK YANG ADA KEDUDUKAN MEMANG TAK PERNAH FIKIR PASAL NI..ANAK ANAK ADA P.A. YANG URUSKAN..APA NAK KECOH..ANAK TAK MINTAK APA APA PUN BAPAK BOLEH KASI HADIAH..BOLEH MELANCONG KE LUAR NEGARA LAGI..ANAK ANAK ORANG BAWAHAN KAT KL NI DAPAT KE ZOO NEGARA SEBULAN SEKALI PUN DAH SERONOK TAK INGAT..

YANG PEMBANGKANG NI PUN SATU..YANG KAU ORANG SEMAKKAN KEPALA PEMIMPIN KERAJAAN SEKARANG NI PASAL APA..BIARLAH DIA ORANG TU BUAT KERJA UNTUK RAKYAT..TAK PAYAH NAK MENYEMAK KATA KALAU AKU JADI KERAJAAN AKU AKAN BUAT LEBIH BAIK..ITU KALAU BRO JANGAN JANGAN LAGI JAHANAM ADA LAH..KERJA KAU ORANG TU MENEGUR..MENEGUR TU PULAK BIARLAH BERHEMAH BUKAN MENEGUR NAK MENYAKITKAN HATI..

BOSAN NAK CAKAP..UNTUK ORANG POLITIK KAU FIKIRLAH…NAK KATA BEBAL AKU RASA CUKUP PANDAI..KALAU TAK NAK FIKIR PUN RENUNG RENUNGKANLAH..HARAPAN KAMI ORANG BAWAHAN DI BANDAR DAN DI KAMPUNG MENGGUNUNG TINGGI PADA BAHU KAU ORANG SEMUA..KALAU KAU ORANG DAPAT MAKAN DAGING AYAM KAMI DAPAT RASA TULANG DAN KUAH AYAM PUN KAMI BERSYUKUR..

No comments:

Post a Comment