Sunday, March 15, 2009

PILIHANRAYA YANG TAK KUNJUNG HABIS


AKU HARAP HARAP BIARLAH PILIHANRAYA KECIL DI TIGA TEMPAT NI PILIHANRAYA KECIL YANG TERAKHIR..DAH TAK LARAT SANGAT RASANYA NAK BERCERITA DAN MENDENGAR PASAL PILIHANRAYA KECIL NI..BUKAN SETAKAT CERITA PILIHANRAYA TETAPI PEMILIHAN PUCUK PIMPINAN TERTINGGI UMNO JUGAK TAK KURANG HEBAT DAN MENGHENTAM GEGENDANG TELINGA AKU..TAKPELAH..ELOKLAH AKU SEKADAR GUNA PENDEKATAN ‘TUNGGU DAN LIHAT’.

AKU TAK PEDULI SANGAT SIAPA YANG MENANG DALAM PILIHANRAYA KECIL NI PASAL YANG PALING PENTING SIAPA YANG MENANG MESTILAH MENJADI WAKIL RAKYAT YANG MEMENTINGKAN RAKYAT. JANGAN JADI WAKIL RAKYAT YANG HANYA NAKKAN NAMA DAN POPULARITI UNTUK TERUS KEKAL DI DALAM PARTI MASING MASING. DAN YANG PALING TERUK YANG MENANG DALAM PILIHANRAYA KECIL NANTI BUKANNLAH ORANG YANG DAH MULA BERKIRA KIRA UNTUK JADI KAYA RAYA. TAPI BILA AKU FIKIRKAN BALIK..AKU MENARIK NAFAS PANJANG PASAL YANG MENENTUKAN SIAPA YANG JADI WAKIL ADALAH RAKYAT. RAKYAT ATAU PENGUNDI DI KAWASAN TERSEBUT YANG MEMILIH SIAPA YANG MEREKA INGINKAN SEBAGAI WAKIL MEREKA. KALAU TERSALAH PILIH, SENDIRILAH YANG AKAN TANGGUNG KESANNYA..PILIH SAMA ADA YANG BENAR BENAR HENDAK MEMBELA MEREKA ATAU PILIH SEKADAR YANG HENDAK MEMPORAK PORANDA KAN PARLIMEN ATAU DEWAN UNDANGAN NEGERI. DI TANGAN PENGUNDI INILAH TERLETAKNYA KEPUTUSAN APA YANG MEREKA MAHUKAN. KALAU BOLEH JANGANLAH PILIH WAKIL RAKYAT YANG NAK KITA SAMA SAMA BARING DI TENGAH JALAN RAYA PULAK. APA PUN KAU ORANGLAH YANG MENENTUKAN NASIB KAU ORANG SENDIRI. ‘ALLAH TIDAK AKAN MENGUBAH NASIB SESUATU KAUM MELAINKAN MEREKA YANG MENGUBAH NASIB MEREKA SENDIRI’.

RENUNG RENUNG DAN FIKIRLAH..APA YANG KAU ORANG MAHUKAN..DAN RENUNGKAN JUGAK SIAPA YANG AKAN TERUS MEMBELA KAU ORANG DAN ANAK CUCU KAU ORANG..AKU SEKADAR MEMERHATI…ALLAH MAHA MENGETAHUI..

No comments:

Post a Comment