Friday, March 20, 2009

SALAM DARI BUKIT SELAMBAU


SEBELUM INI RASANYA ORANG MALAYSIA RAMAI YANG TIDAK TAHU DI MANA LETAKNYA BUKIT SELAMBAU. TAPI PASAL NAK ADA PILIHANRAYA KECIL PADA 7 APRIL NI, RASANYA GRAF POPULARITI BUKIT SELAMBAU BOLEH JADI DAH MELONJAK SEDIKIT DARIPADA ASAL. SEKARANG INI PUN DAH TERASA SEDIKIT BAHANG PILIHANRAYA KECIL BIARPUN BUKIT SELAMBAU MASIH SUNYI SEPERTI SEDIAKALA. PERANG BENDERA DAN POSTER MASIH BELUM MELETUS. TAPI BIASALAH DALAM MANA MANA PILIHANRAYA KECIL SEKALIPUN SELAGI TAK SELESAI PROSES PENAMAAN CALON, PERANG POSTER DAN BENDERA PASTINYA HAMBAR. KITA TUNGGU DAN LIHAT MACAM MANA RUPA DAN KEADAAN BUKIT SELAMBAU DALAM TEMPOH SEMINGGU DARIPADA SEKARANG.

DALAM SUNYI SUNYI BUKIT SELAMBAU, RUPANYA ADA JUGA KEMPEN KEMPEN KECIL YANG DAH DIJALANKAN. SEMASA MENULIS ARTIKEL INI, PENULIS SEBENARNYA BARU SAJA PULANG DARI MENDENGAR KEMPEN DI TAMAN WIRA.HMMMM….MENGELUH PANJANG DIBUATNYA. BUKAN PASAL MENGANTUK ATAU LETIH YANG MENYEBABKAN PENULIS MENNGELUH PANJANG CUMA PASAL KEMPEN YANG DI DENGAR TADI. FITNAH DAN MENGATA ORANG ADALAH AGENDA UTAMA KEMPEN TU. AGAK AGAK KEMPEN PARTI MANALAH TU? RASANYA SEMUA ORANG BOLEH MENGAGAK KEMPEN PARTI MANA PASAL PARTI NI MEMANG TERKENAL DENGAN KEBOLEHAN MENFITNAH DAN MENGATA ORANG. ITULAH KELEBIHAN PARTI INI WALAUPUN KEBOLEHAN YANG ENTAH APA APA DAN MENGUNDANG DOSA.

PENULIS MULANYA AGAK KAGUM BILA MENDENGAR MUKADIMAH DARIPADA SAUDARA PENCERAMAH KITA DI TAMAN WIRA TADI. MANAKAN TAK KAGUM, MUKADIMAH YANG DIBERIKAN SIAP DENGAN BACAAN AYAT AL QURAN. BERDIRI JUGA BULU ROMA PENULIS BILA MENDENGAR BACAAN AYAT AL QURAN. MENUSUK KALBU DAN MERUNTUN JIWA. TAPI…………………………..AYAT SETERUSNYA DARIPADA SAUDARA PENCERAMAH ITU YANG MEMBUAT PENULIS RASA TERGURIS HATI. SENTUHAN DENGAN BACAAN AYAT AL QURAN YANG BERJAYA MEMBUAT HATI PENULIS TERSENTUH, GHAIB DAN HILANG ENTAH KE MANA. JIWA YANG TENANG BERTUKAR MENJADI HIBA. SAUDARA PENCERAMAH YANG BERKOPIAH MEMULAKAN KEMPENNYA DENGAN AYAT YANG TIDAK SEDAP DIDENGAR. MENGHINA DAN MENFITNAH MELAYU. BIARPUN RATA RATA YANG DATANG ADALAH MELAYU TETAPI TIDAK ADA SEORANG PUN YANG BANGUN MEMBELA MELAYU DARIPADA DIHINA DAN DIFITNAH BEGITU. SEMPAT JUGA PENULIS MENJELING SEKELILING. RUPA RUPANYA DALAM RAMAI RAMAI MELAYU DI SITU RUPANYA ADA JUGA BUKAN MELAYU YANG TERSELIT DI CELAH CELAH. TIDAKKAH MELAYU YANG HADIR PADA CERAMAH DI TAMAN WIRA TADI MERASA MALU?? BIARPUN SAUDARA PENCERAMAH TADI TIDAK MENYEBUT NAMA MELAYU TAPI BELIAU MENUDUH UMNO SEBAGAI PEMULA SEGALA KEMELUT POLITIK YANG MELANDA TANAHAIR SEKARANG INI. MENUDUH DAN MENFITNAH UMNO SAMALAH SEPERTI MENGHINA MELAYU. PENULIS MERASA HAIRAN, KENAPA CUMA UMNO YANG DISALAHKAN OLEH PENCERAMAH TADI DAN TIDAK PARTI PARTI KOMPONEN YANG LAIN DI DALAM BARISAN NASIONAL. YANG PELIKNYA SAUDARA PENCERAMAH KITA TADI ADALAH MELAYU. ATAU MUNGKIN BELIAU SUDAH LUPA YANG BELIAU JUGA ADALAH MELAYU. MELAYU APAKAH YANG SANGGUP MENFITNAH DAN MENGHINA MELAYU YANG LAIN DI DEPAN ORANG BUKAN MELAYU.TERPULANG PADA SEMUA UNTUK MEMBUAT PENILAIAN SENDIRI. SESUNGGUHNYA PENULIS TIDAK MAHU DAN TIDAK BERHAK UNTUK MENJATUHKAN HUKUMAN KEPADA PENCERAMAH TADI BELIAU DARI MELAYU YANG MANA. TERLINTAS JUGA DI FIKIRKAN PENULIS, MUNGKIN PENCERAMAH TADI HENDAK MENJAGA HATI PENGUNDI DARI KAUM KAUM LAIN SELAIN MELAYU. UNDI UNDI JUGA TAPI JANGANLAH SAMPAI MARUAH MELAYU HENDAK DIGADAI. MUNGKIN PENCERAMAH TADI SENDIRI TIDAK SEDAR YANG BELIAU LEBIH MEMUJI LIM GUAN ENG DARI MEMUJI DATO’ SERI NAJIB. SEOLAH OLAH LIM GUAN ENG JAUH LEBIH BAIK DARI DATO’ SERI NAJIB, ORANG YANG SEBANGSA DAN SEAGAMA DENGANNYA.

PENCERAMAH TADI RUPA RUPANYA ADALAH SEORANG YANG DIPERTUA MAJLIS PERBANDARAN. BELIAU MUNGKIN TANPA SEDAR TELAH MENUDUH KERAJAAN BARISAN NASIONAL MENGGUNAKAN SEMUA JENTERA KERAJAAN YANG ADA UNTUK MEMBANTU KEMPEN BARISAN NASIONAL. PENULIS CUMA TERSENYUM APABILA TOHMAHAN SEPERTI INI YANG DI LEMPARKAN OLEH SAUDARA PENCERAMAH TADI. MUNGKIN BELIAU SENDIRI TERLUPA YANG BELIAU ADALAH SEOARANG YANG DIPERTUA MAJLIS PERBANDARAN DI PULAU PINANG. BUKANKAH BELIAU JUGA MERUPAKAN SEORANG DARI KAKITANGAN KERAJAAN BIARPUN DARI KERAJAAN PARTI PEMBANGKANG YANG MEMERINTAH PULAU PINANG. INILAH KATA ORANG MELAYU ‘PAKU DULANG PAKU SERPIH, MENGATA ORANG DIA YANG LEBIH’. MASIH ADAKAH SEMANGAT MELAYU DI DALAM JIWA PENCERAMAH TADI??ITULAH SOALAN YANG BERLEGAR DI FIKIRAN PENULIS.

KITA SAMA SAMA TUNGGU APAKAH BENTUK FITNAH DAN TOHMAHAN YANG AKAN DIFATWAKAN OLEH PARTI INI LAGI. BUKANKAH PARTI INI AKAN MENGHALAKAN CARA UNTUK MERAIH UNDI BIARPUN TERPAKSA MENJUAL AYAT AYAT AL QURAN DAN MENGGADAI MARUAH BANGSA.

PENULIS TERMENUNG DAN BERFIKIR APAKAH AKAN HILANG KATA KATA HANG TUAH ‘TAKKAN MELAYU HILANG DI DUNIA’ KALAU PEMIMPIN YANG KITA PILIH ADALAH SEPERTI SAUDARA KITA YANG BERCERAMAH DI TAMAN WIRA TADI. TEPUK DADA TANYALAH SELERA!!!

No comments:

Post a Comment