Monday, September 3, 2012

Jangan jentik telur sendiriTAHNIAH kepada pengamal media sosial Malaysia khususnya penggemar Twitter yang berjaya mencipta rekod Malaysia dengan bilangan himpunan pengamal twitter yang paling ramai dan bilangan twit yang paling banyak di dalam tempoh sejam sehingga mencecah ke angka 3.6 juta. Hebat dan seharusnya menjadi kebanggaan rakyat Malaysia.

Kesungguhan rakyat Malaysia untuk mencipta rekod itu dizahirkan semasa Himpunan Janji Ditepati di Stadium Nasional Bukit Jalil pada 31 Ogos yang baru lalu.

Dalam pada ramai yang memuji kesungguhan untuk mencipta rekod itu ada pula di kalangan rakyat Malaysia yang tidak dapat menerima keadaan itu. Pelbagai tohmahan dilontarkan kepada kejayaan rekod itu sehinggakan ada di antara mereka yang bersusah payah untuk 'print screen' sebagai membuktikan bahawa rekod itu dicapai dengan kaedah menipu. 

Sejauh mana dakwaan itu benar tidaklah dapat Jebat huraikan tetapi Jebat sekadar hairan dengan kebusukkan hati sesetengah di antara kita untuk menerima apa jua kebaikan yang kita lakukan. Apa perlunya kita bersusah payah untuk menjalankan 'homework' semata-mata untuk membuktikan bahawa apa yang rakyat lakukan untuk negara itu sebagai menipu? Adakah mereka mahu rakyat percaya bahawa 'print screen' mereka itu adalah benar dan tidak menipu?

Inilah sebenarnya penyakit yang menular di kalangan rakyat Malaysia. BUSUK HATI dan tidak mahu menerima kelebihan yang ada pada orang lain. 

Jebat sekadar ingin melontarkan cabaran kepada mereka yang busuk hati kepada kejayaan mencipta rekod itu untuk mengadakan acara yang serupa untuk mencatat rekod baru. Jangan sekadar bijak menyalak.

Kalau anda gagal baru anda akan sedar bahawa sakitnya telur anda apabila dijentik lebih lebih lagi jika anda yang menjentik telur anda sendiri. Senak perut.

No comments:

Post a Comment