Tuesday, January 5, 2010

Kalimah Allah: Statement PKR

Berikut ialah kenyataan penuh PKR berhubung penggunaan kalimah Allah:

Merujuk kepada kenyataan kami pada 22 November 2009 mengenai perkara di atas, maka BIPPA PKR sekali lagi ingin menjelaskan pendirian kami mengenai hal ini.

Kami berpendirian bahawa, keinginan masyarakat bukan Islam menggunakan kalimah “Allah” sebagai Tuhan adalah suatu perkembangan yang positif dan perlu diterima secara terbuka dan tidak perlu pihak-pihak tertentu mengambil kesempatan untuk menjadikan isu ini sebagai agenda politik untuk menampakkan bahawa merekalah jaguh dalam mempertahankan Islam di negara ini.

Sesungguhnya, kami melihat fenomena ini adalah manifestasi dari fitrah insani bahawa manusia memperakui penciptaan dunia oleh Allah SWT sebagaimana firmannya yang bermaksud:

“Dan jika kamu tanya mereka (orang kafir) siapakah yang mencipta langit dan bumi? Mereka akan berkata Allah…” (Al Quran, Az-Zumar (39):38).


Adalah jelas bahawa penggunaan kalimah Allah untuk mengiktiraf dan membesarkan Allah sebagai Tuhan, adalah hak asasi setiap insan. Ini adalah serasi dengan peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan Perkara 3 (1) yang menjamin kedudukan Islam sebagai agama rasmi Persekutuan dan lain-lain agama boleh diamalkan dengan aman dan damai. Sesungguhnya, ini juga bersesuaian dengan muafakat Pakatan Rakyat yang diputuskan baru-baru ini.


Selanjutnya, kami berpandangan perjuangan untuk menegak makruf dan mencegah mungkar akan menjadi lebih mudah dan selesa berasaskan firman Allah:
“Katakan wahai Ahli Kitab, mari tegakkan kalimah yang sama antara kami dan kamu iaitu bahawa kita tidak akan menyembah selain Allah dan tidak mensyirikkan (associate) Allah dengan satu apapun serta janganlah ada antara kita yang mengambil tuhan-tuhan selain Allah. Dan jika mereka berpaling maka katakanlah bahawasanya kami adalah orang Islam (menyerah diri pada Allah)” (Surah Ali `Imran(3):64).
Sehubungan itu, demi menjaga keharmonian dan kesejahteraan negara semua pihak perlulah menyelesaikan konflik ini dengan menyuburkan budaya dialog antara agama secara matang dan bijaksana (hikmah) sebagaimana saranan Allah mengenainya (Al Nahl: 125 dan Al Ankabut:46).


Sekian. Terima kasih.
Dr. Muhd Nur Manuty


Pengerusi Biro Pemahaman dan Pemantapan Agama (BIPPA) Parti KeADILan Rakyat.


05 Januari 2010Hebat benar bunyi kenyataan rasmi PKR berhubung isu penggunaan kalimah Allah. Bunyi macam sekular benar. Dr. Muhd Nur Manuty ni pulak jadi kambing hitam oleh Nuar Juburi tu. Pandai dia menolak sebarang kemungkinan terhadap kenyataan rasmi PKR ini. Kalau rakyat katakan apalah punya PKR buat kenyataan macam ni pasti pantas Nuar Jubur akan cakap 'eh mana ada saya buat kenyataan macam tu (dalam bunyi dan nada yang sedikit sengau), Dr. Muhd Nur Manuty yang cakap bukan saya yang cakap. Bab twist twist ini dah biasa sangat dalam Pakatan Gila tahap babun ni.


Tapi yang paling gempak bila Lim Kit Siang dan Guan Eng tanya..Nuar akan cakap 'amacam boss statement PKR bagus tak?..Lim dan Guan Eng akan cakap 'wah ini budak banyak senang control punya, takpe rahsia lu kami simpan betul betul tapi lu kena dengar cakap kita olang'! Itu cakap tuan Alah pun lu jangan dengar, lu kena dengar cakap gua saja. Itu bapak saudara lu di Singapore mesti sayang sama lu'


Inilah susahnya kalau orang Melayu dan Islam sudah mengikut telunjuk haram jadah kafirun. Pandangan sesama Islam sudah semacam tidak penting. Di dalam kelantangan umat Islam Malaysia menentang penggunaan kalimah Allah oleh yang bukan Islam ada segelintir Islam Malaysia yang seakan tidak mengambil kira sensitiviti saudara Islam yang lain.


Jadi apakah kalau Pakatan Gila kata, isu ini seperti direncanakan UMNO untuk dilihat sebagai pejuang Islam apakah boleh kita katakan statement PKR ini direncanakan untuk dilihat sebagai pejuang kristian dan segala bapak bapak bishop? Soalnya, siapa bapak di dalam PKR ni?


Inilah jadinya bila kemahuan dan kegilaan untuk berkuasa melebihi kecintaan pada agama dan pencipta..Yang hak dan batil sudah tidak diambil kira demi mengejar kegilaan duniawi dek hanyut kerana godaan syaitan.


Tapi Jebat tidak hairan kalau orang semacam Nuar mengambil pendekatan begini. Sedangkan yang mengaku ulamak dan berserban besar atas kepala pun boleh menyokong kafir inikan pulak budak bernama Nuar Berahim.


Hallo..Ketua Dewan Pemuda PAS yang sibuk susun budak budak PAS di Bagan Pinang dengan kalimah fisabilillah mana pergi?Takkan senyap brader. Langsung tak ada statement..Telur kena tarik jugak ke?
2 comments:

  1. SLM BRO..TAK SUSAH NAK MEMBEZAKAN ANTARA AL JUBURI, KIT SIANG & PAK AJIS. PAK AJIS TADAH! KIT SIANG BUKAK JLN, ANUWAR CUCUK KEHKEHKEH

    ReplyDelete
  2. Betullah bro Jeff..satu saluran dan analisa yang tepat..kahhhh...Satu saluran dan satu tonggengan...huhuhu..thanks bro..

    ReplyDelete