Monday, February 16, 2009

CALON PILIHAN RAKYAT

MALAYSIA SEKARANG NI NAMPAKNYA MABUK DENGAN PILIHANRAYA KECIL..DARI SATU TEMPAT KE SATU TEMPAT…BULAN APRIL NI PERAK DAN KEDAH PULAK AKAN ADA PILIHANRAYA KECIL…LEPAS TU KAT MANA PULAK..SAMA SAMA KITA TUNGGU..AKU BUKAN DOAKAN YANG TAK BAIK BUAT WAKIL RAKYAT YANG SEDIA ADA..CUMA AKU FIKIRKAN KALAU ADA LAGI KATAK YANG NAK TERUS MELOMPAT..

AKU MALAS NAK KOMEN PASAL PILIHANRAYA NI..PASAL KITA DAH ADA SURUHANJAYA PILIHANRAYA YANG AKAN URUSKAN..CUMA AKU LEBIH BERMINAT NAK SENTUH PASAL CALON CALON YANG AKAN BERTANDING..

WAKIL RAKYAT YANG AKAN BERTANDING DAN AKAN DICALONKAN NANTI KALAU MENANG ADALAH WAKIL RAKYAT KAWASAN TU..KAT BAHU DIA ORANG NI LAH AKAN DIPIKULKAN DENGAN SERIBU PERMASALAHAN…SIAP SIAPLAH SIAPA YANG MENANG NANTI..KAU INGAT SENANG KE JADI WAKIL RAKYAT NI..KALAU SETAKAT NAK DIPANGGIL YANG BERHORMAT KAU ORANG RENTIKAN AJE LAH NIAT NAK BERTANDING TU..AKU PELIK..PASAL SETAHU AKU GOLONGAN PEMIMPIN NI ADALAH GOLONGAN YANG BANYAK KENA SOAL DALAM KUBUR TAPI DIA ORANG BERLUMBA LUMBA PULAK NAK JADI PEMIMPIN…DAH HANDAL LAH KOT..TAK APALAH…SENDIRI PUNYA KUBUR SENDIRI JAWAB..

BALIK PADA SOAL CALON NI..AKU KALAU BOLEH NAKLAH SARANKAN PADA PEMIMPIN PEMIMPIN TERTINGGI..KALAU KAU ORANG TAK NAK DENGAR TAK APA…AKU APA ADA HAL..AKU TETAP MACAM NI..TAPI MUNGKIN JIWA AKU TAK TENTERAM..KALAU BOLEH AKU NAK SARANKAN PILIHLAH CALON YANG BERJIWA RAKYAT..YANG TAHU ERTI KASIH PADA MASYARAKAT..DAN YANG PENTING JIWANYA IKHLAS..

JANGAN JADI MACAM KAT KUALA TERENGGANU HARI TU..AH..TAK PAYAH AKU ULAS APA JADI KAT KUALA TERENGGANU HARI TU..SEMUA ORANG TAHU..

KALAU BOLEH KAT PARLIMEN BUKIT GANTANG DAN DUN BUKIT SELAMBAU NI AMBIL KIRALAH PANDANGAN RAKYAT ATAU LEBIH TEPAT LAGI PENGUNDI KAWASAN TU…AKU RASA SETIAP PENGUNDI NAKKAN CALON YANG TAHU NAK BERI SALAM KALAU BERSELISIH..TAHU NAK KE MASJID BERJEMAAH..PENDEK KATA MEREKA NAKKAN CALON YANG MEREKA SAYANG DAN BOLEH DIHARAPKAN..CALON YANG KALAU MENANG MASIH TAHU ASAL USUL..BUKAN CALON YANG KALAU MENANG LEPAS TU GHAIB ENTAH NAK KE MANA..BUKAN CALON YANG MEMINTA MINTA DI UNDI TETAPI SELEPAS MENANG KALAU NAK JUMPA KENA BUAT APPOINTMENT DULU..TAHI!!!MENYAMPAH BETUL AKU DENGAN WAKIL RAKYAT MACAM NI..

WAKIL RAKYAT NI ADALAH WAKIL BAGI RAKYAT KAWASAN TU..JADI BIARLAH RAKYAT KAWASAN TU YANG PILIH SIAPA YANG MEREKA RASA BOLEH MENGGALAS TANGGUNGJAWAB NI..JANGAN SIBUK NAK PILIH CALON DARI KRONI KAU ORANG..TAKKAN KE MANA..KAU BAWAK LAH MANA MANA PEMIKIR ATAU ORANG YANG PALING HANDAL DALAM POLITIK SEKALIPUN…ATAU SETEBAL MANA PUN BUKU STRATEGI POLITIK YANG KAU ORANG GUNAKAN..KALAU KEHENDAK DAN KEMAHUAN PENGUNDI TIDAK KAU AMBIL KIRA PASTI KEKALAHAN AKAN MENYEBELAHI KAU ORANG..PERCAYALAH…DALAM PILIHANRAYA PENGUNDI YANG BERKUASA DALAM MEREALISASIKAN APA YANG MEREKA MAHU..KAU ORANG JANGAN CUMA PANDAI CAKAP ‘DARI RAKYAT KEPADA RAKYAT’..

KEPADA SESIAPA YANG BERMINAT NAK JADI CALON TU..RENUNG RENUNGKAN SENDIRI..KALAU RASA TAK MESRA RAKYAT TU ELOK LUPAKAN AJE NIAT TU..BIAR DUIT BERKARUNG KARUNG..KERETA MENJALAR..KALAU NAMA TAK ADA DI HATI RAKYAT…SAMPAI KE TUA TAKKAN MENJADI WAKIL RAKYAT..

SAMA SAMA KITA TENGOK..CALON MACAM MANA YANG AKAN DI KETENGAHKAN…CALON PILIHAN RAKYAT ATAU CALON NAMANYA PUN RAKYAT TAK INGAT!!!!!

No comments:

Post a Comment