Wednesday, November 25, 2020

Bajet: Antara gila kuasa dan titah tuanku

 Hari ini bakal jadi penentu sama ada bajet 2021 yang dibentangkan akan diluluskan atau sebaliknya.

Yang di Pertuan Agong telah bertitah dan menyeru kepada semua Ahli Parlimen untuk menyokong bajet ini dan berhenti berpolitik demi kesejahteraan negara.

Tapi masih ada lagi sebilangan ahli politik yang semacam tak faham bahasa dan engkar dengan titah Tuanku.

Kalau titah tuanku pun mereka sanggup langgar adakah pemimpin seperti ini kita jangkakan akan mendengar keluh kesah rakyat?

Semoga Allah merahmati negara kita dan melindungi kita semua dari kegilaan mengejar jawatan politikus politikus yang rakus.

Kesetiaan kepada Raja dan Negara yang tertera di dalam Rukun Negara akan menagih janji ikrar pemimpin pemimpin ini.

3 comments:

 1. CELAH MANA WANG 1MDB LESAP

  Pemulangan wang 1MDB bukti dakwaan Tun tidak benar, kata Najib

  Perkembangan ini jelas menyangkalkan tuduhan Tun sebelum ini bahawa DoJ tidak akan teruskan kerjasaman dengan kerajaan PN ataupun kerajaan PN tidak akan teruskan usaha untuk mendapat semula semua dana yang dikatakan hilang,” kata Najib.

  Najib mengulas laporan bahawa DoJ memulangan AS$300 juta yang didakwa diseleweng daripada dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB) hari ini.

  Mei tahun lalu, AS mula memulangkan dana yang berjaya ditemui semula, membabitkan bayaran pertama hampir AS$200 juta (RM836 juta)

  DoJ dalam kenyataannya, berkata, ia menjadikan jumlah keseluruhan wang 1MDB yang dipulangkan adalah sebanyak RM2.6 bilion (AS$600 juta).

  “Namun US$620 juta hanya sebahagian kecil daripada US$4.5 bilion yang sepatutnya dikembalikan kepada 1MDB sebelum 30 Disember 2020 jika perjanjian penyelesaian dengan IPIC milik kerajaan Abu Dhabi diteruskan.

  “Namun kerajaan Tun@PH dahulu telah membatalkan perjanjian penyelesaian asal yang ditandatangan pada masa BN. Kerajaan PH juga menolak tawaran IPIC yang disyorkan oleh DOJ sekali lagi pada tahun lepas seperti didedahkan minggu lepas,” kata Najib.

  Najib berkata, kerajaan sepatututnya meneruskan perjanjian penyelesaian dengan International Petroleum Investment Company (IPIC) jika mahu mengambil balik semua wang 1MDB yang didakwa hilang secara sekaligus.

  Zeti lantikan Tun Mahathir yang akhirnya melutut pada Lee Kwan Yew@DAP (nak fakta ka..!?) Najib Bebas tanpa lepas. Bank Negara tahu tapi buat senyap bodoh

  Jika dibuktikan bahawa keluarga Tan Sri Zeti telah menerima dana melebihi RM100 juta dari Jho Low termasuk dana yang berasal 1MDB yang disimpan dalam bank di Singapura, terdapat ' conflict of interest' Zeti mempunyai impak kepada kes SRC bossku sebab Zeti yang cadang bossku gunakan akaun bank atas namanya (dan bukan atas nama parti) untuk menerima derma asing.

  Dan asas bagi kes-kes mahkamah SRC dan 1MDB bossku ialah dana asing yang dikatakan berasal dari SRC dan 1MDB pernah masuk ke dalam akaun bank atas namanya.

  Link 'conflict of interest' Zeti kes 1MDB.. koh koh koh

  https://ttkm.com.my/2020/12/31/anwar-minta-zeti-jelaskan-dakwaan-akaun-keluarganya-kait-kes-1mdb/amp/

  “Niat kerajaan PH berlainan. Jika semua wang 1MDB yang didakwa hilang dikembalikan oleh IPIC sebelum akhir tahun 2020 ini, maka Najib tak rompak apa-apa. Itu bercanggah dengan propaganda Tun.

  Pulis lantikan Tun Anak Si Bedul kata Jho Lo dah bertukar jadi beruang tapi Aljezera cari Jho Lo sambil gentel telo buat sidang media bersama Jho Lo.

  Dah curi duit boleh pulak dipulangkan duit yang dicuri. Tak cukup dengan pulangkan duit curi (fitnah curi) si pencuri boleh buat sumpah laknat lagi....

  Baik sungguh pencuri itu kann..!!

  ReplyDelete
 2. Proklamasi Dharurat untuk pemimpin mudah lupa... kebanyakkan yang lupa diri ini dari Utara..

  Pada 9 Mei 1994 Datuk Seri Anwar Ibrahim yang waktu itu adalah Timbalan Perdana Menteri telah membentangkan satu rang undang-undang di Parlimen bagi memasukkan Fasal (1A) ke dalam Perkara 40 Perlembagaan Persekutuan.

  Fasal (1A) ini mewajibkan Yang di-Pertuan Agong untuk menerima dan bertindak mengikut nasihat bila-bila sahaja.

  Begitulah juga pada 9 April 1981 Tun Dr Mahathir Mohamad selaku Timbalan Perdana Menteri telah membentangkan satu rang undang-undang di Parlimen bagi memasukkan Fasal (8) ke dalam Perkara 150 Perlembagaan Persekutuan.

  Fasal (8) ini menjadikan Proklamasi Darurat tidak boleh dicabar atau dipersoalkan di mana-mana mahkamah.

  Apa yang kamu tanam itulah yang kamu tuai (You reap what you sow)..!! Tapi sayang Melayu ditanam dengan semangat Melayu Mudah Lupa..

  Ini sebab nya jangan lantik PM dari Utara lagi... mudah lupa, mudah gadai pulau pulau strategik dan mudah gadai maruah jadi barua Lee Kwan Yew@ DAP(hujung hayat dia mintak nyawa kata DAP ok..!!) lebih parah lagi mudah gadai akidah dengan Pluralisma dan COMANGO Gereja. (kau nak fakta ka..!?)

  Dah baca kau fikir lah sindiri..!! Jangan lantik PM dari utara lagi..!!

  ReplyDelete
 3. Secara terbuka Tun Dr Mahathir Mohamad supaya menjawab pendedahannya jika benar saham kerajaan diluluskan yang sepatutnya diberikan kepada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) digunakan bagi menyelamatkan (bailout) syarikat berkaitan timah negara, Maminco kira-kira 40 tahun lalu.

  Apa jasa Tun PM4/7/7i pada KWSP?

  Pada awal 1980an masa PM4 – terutamanya masa dari 1981 hingga 1987 kadar faedah simpanan tetap yang dibayar bank adalah lebih tinggi daripada kadar dividen KWSP pada masa itu.

  Pada masa sama ajomm kita cabar veteran DAP, Lim Kit Siang menjawab dakwaannya itu.

  Syarikat Maminco diwujudkan Dr Mahathir untuk memanipulasikan pasaran timah dunia namun rancangan itu gagal dan memakan diri sehingga telah menjahanamkan buat selama-lamanya seluruh industri timah negara.

  Maminco rugi teruk akibat rasuah dan terpaksa dibail-out untuk membayar balik pinjaman bernilai RM660 juta atau bersamaan dengan nilai sekitar RM10 bilion sekarang.

  Dr Mahathir kemudiannya mewujudkan sebuah syarikat yang dinamakan Makuwasa Securities Sdn Bhd, sebuah syarikat modal RM2.00 untuk mengambil dan menjual saham-saham bumiputera (saya ulang saham bumiputra) yang telah diperuntukkan kepada KWSP bagi menyelamatkan Maminco.

  Cabaran terbuka bossku..

  ReplyDelete